3 + 1  pozitív hatása a szélcsatornázásnak!

Már néhány perc repülés edzettebbé és boldogabbá tehet, mint más, hagyományos sport. Hogyan és miért? Ismerd meg a szélcsatornázás  5 pozitív előnyét!

skyward_kicsik_nyersek-1024911.jpg

Nemcsak a mozgás és új környezet, valamint a komfortzónánk átlépése okozza a szélcsatornázás utáni boldogságot! Az adrenalin huncut játéka ez, amit nyugodtan komolyan vehetünk! Tudományos bizonyíték van rá ugyanis, hogy a túlélő hormon mentálisan, pszichológiailag és fiziológiailag is jó hatással van ránk. Akár csak egy ejtőernyős ugrásnál, a szélcsatornázás közben is ugyan olyan hatások érnek bennünket, csak biztonságos körülmények között.

A stressz, ami nem kerülhető el!

Ma már minden egészséggel és pozitív életvezetéssel kapcsolatos anyag mérföldköve, hogy kerüljük a stresszT. Egészségesebbek, fiatalabbak és szebbek leszünk, ha sok minden más mellett, kerüljük a stresszes élethelyzeteket, de köszi, a mai világban ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen! Megoldás lehet azonban a stressz kezelésre, ha fordítva ülünk fel a biciklire! Felkészítjük és eddzük magunkat arra, hogy nem a stressz a „főnök” és nem irányít bennünket, hanem kondicionáljuk magunkat és felkészülten, rugalmasan várjuk az egyébként kikerülhetetlenül érkező stresszes behatásokat. Nem teszünk mást, mint edzünk a stresszre!

A szélcsatornázás mesterséges körülmények között imitált ejtőernyőzés, így a stresszhelyzet is szimulált. Ettől függetlenül pontosan úgy rohan végig a szervezetünkben az adrenalin hormon, mintha kiugranánk a gépből. És mivel a szélben és a levegőben pillanatok alatt történik minden, az egyes válaszreakciók, mozgás korrekciók is ugyan olyan fontosak, mintha egy repülőgépből kizuhanva kellene megmenteni az életünket. Az ajándék pedig ugyan az, a számos pozitív hatás, amit a repülés után is kamatoztathatunk.

1, Javul a reakciónk és helyzetfelismerésünk

Azt szoktuk mondani, hogy a szélcsatornában minden egy kicsit másként működik. Miközben az idő teljesen máshogy telik (a néhány perc is óráknak tűnhet), egészen új testrészeinket is bevonjuk a repülésbe. Ennek következtében a külső hatásra érkező válaszreakcióinknak is gyorsabbnak kell lennie. Ez pedig olyan láncreakciót indít el a szervezetünkben, amelynek köszönhetően élesedik az agyunk, valamint rugalmasabb lesz a gondolkodásunk. Gyorsabban és pontosabban vagyunk képesek feltérképezni egy hirtelen kialakult helyzetet és „menet közben” is képesek vagyunk felülvizsgálni a lehetőségeinket.  Javul a reflexünk és pontosabb lesz a mozgásunk. A szélcsatornázás hozzásegít tehát ahhoz, hogy nemcsak gyors, de racionális döntéseket hozzunk  a munkában és a  magánéletben is.

95a3ae20-d39f-46fd-b097-c5e1a6946c03.jpg

2, A repülés hangulatjavító hatása

Először is, egyértelmű, hogy jobb kedvünk lesz a szélcsatornázástól, hiszen REPÜLÜNK, ez világos! Emellett prózai okok is okozzák a kedélyjavulást: a lebegés, szélcsatornázás egy intenzív mozgás, amely hatására boldogsághormon termelődik. Ezért biciklizünk, úszunk és futunk is. Persze, ha bennünket kérdeznek, azért repülni az endorfin termelődéséért egyértelműen jobb! A hormon termelődése mellett másik egyszerű oka is van a stressz csillapodásának: nem gondolunk a piros elefántra. Tényleg! Mivel a mozgásunkra, koordinációnkra figyelünk kitartóan, pont úgy, mint a meditációnál, nem engedjük be a negatív gondolatokat. Egyszerűen kikapcsoljuk magunkat a mókuskerékből.  A mozgás által termelt endorfin és a gondolatszabályozás kombinációja nemcsak tökéletesen kikapcsol, de feltölt és optimistává is tesz.  A mozgás fizikailag edz, a mentális lazulás pedig vidámabbá tesz bennünket.

skyward_kicsik_nyersek-1024839.jpg

3, Jobb kommunikáció

A szélcsatornázás nem magányos sport! Még akkor sem, ha nem többen vagyunk a szélben, mint profi repülők, hanem csak az oktatóval lebegünk a csatornában. A szélben ugyanis jelekkel kommunikálunk. Repülés közben egyértelmű és pontos utasításokra van szükség, hogy a leggyorsabban követhessük az oktató instrukcióit. A szélcsatornázás kiválóan fejleszti a tiszta és pontos kommunikációt. A másokba vetett bizalom és a kooperatív együttműködés az élet más területén is kamatoztatható.

+ 1, Könnyű álom

A testmozgás egyébként is segíti a nyugodt és könnyű alvást, a jó közérzet pedig még jobban hozzásegít a szebb álmokhoz. Ha megfelelően „lefárasztjuk” magunkat nemcsak fizikailag, de mentálisan is, nem kell órákig forgolódnunk lefekvés után. A jó alvás pedig kulcs a kipihent és egészséges holnaphoz. A dolog körbeért, ha ma szélcsatornázol, holnap is jobban érzed magad!

Nem is gondolnánk tehát, hogy néhány perc repülés milyen jó hatással van ránk, mentálisan és fizikailag egyaránt! Mondhatjuk, hogy MINDENRE IS jó? Miért ne lenne, csak ki kell próbálni!

kép forrás: www.skyward.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr2618239925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása