Hogyan legyünk szélcsatorna sportolók

A szabadság szimbóluma a repülés, így nem véletlen, hogy amikor szélcsatornázós videókat nézünk, azonnal akarjuk mi is az egészet. Az életérzést, az élményt és a tudást is. Ahaaha, persze....mert bár a repülés bakancslistás történet, a technikai megvalósítás nem olyan egyszerű. Ez azonban szinte senkit sem tart vissza attól, hogy belevágjon a tanulásba, lássuk tehát, mi kell ahhoz, hogy profi szélcsatorna sportoló váljon belőlünk!

forrás: youtube, red bull 

Hazudhatnánk, hogy semmi egyéb, csak kitartás és némi affinitás, de ez nem igaz.  Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a szélcsatornázás prémium kategóriás sport, így megfelelő háttértámogatás, azaz pééénz, vagy szponzor (muhaha) nélkül nem sok szelet fújnak alád! Ez azért van, mert az üzemeltetése a rendszernek egy nagyobb falu áramszámlájával ér fel, de ugorjunk!

Érezd a szelet! Csak lazán!

Az első találkozás a széllel a csatornában nem igazán meghatározó. Jó, persze szerelem! De mégis egy új közeg, új mozgásforma és új izmok felfedezése, erről szól az első, bevezető élményrepülés. Miközben azt látod, hogy az oktatók és a sportolók fél, vagy egy óra alatt sem fáradnak el, te olyan testrészeidet kezded el érezni, amiről nem is tudtál, azaz kivagy, mint a kutya. Az ok végtelenül egyszerű, olyan az egész, mint a biciklizés: egyszer ráérzel és sínen vagy. Még mielőtt a sarokba dobnád az utasruhát, adj egy kis türelmet magadnak és a testednek! A tapasztalt szélcsatornázók szinte minimális mozgással, akár a has behúzásával nagy helyzetváltozást tudnak elérni a csatornában. Ők úgy mondják, érzik a szelet. És legyél laza!

Mint minden sportnál, a szélcsatornázásnál is fontos, hogy rágörcsölés és befeszülés nélkül próbáljuk művelni. Képzeljük csak el, mennyi felesleges energiát égetünk el, egy görcsös úszás, vagy futás közben! Arról nem is beszélve, hogy mennyire röhejes kívülröl... 

Ismerd a tested!

A repülés alapfeltétele, hogy érezzük a testünket is. És értsük. Miközben kívülről úgy tűnik, hogy a világ legegyszerűbb dolga egy "hengerben" röpködni, mint az üvegpohár alá zárt darazsak, addig a könnyed mozgás mögött komoly munka van. Például az, hogyan verjük át az agyunkat. Egyszerűen elmagyarázva, az egész lényege a fizika, a testünk felületével játszunk. Minél nagyobb felületet adunk, annál jobban felvisz a szél és fordítva. Minnél kisebb a felület, annál alacsonyabbra repülünk. Sima liba.

 

De mégis, mi kell még? A tested (baby)!  Ha van már némi testtudat és megfelelő koordináció a végtagjaid és az agyad között, gyakorlatilag megvan az alapod ahhoz, hogy úgy repülj a szélcsatornában, mint egy pillangó. Ez általában már öt éves kor felett jól működik, ritkán azonban előfordul huszon, harminc, negyven éves korban is, hogy nem. Nos, ilyenkor a sakkozás javasolt. De ne gonoszkodjunk!

Miből mennyi?

Az idő bizony máshogy telik a szélcsatornában, mint a csatornán kívül. A kezdő élményrepülők számára 2 x 1,5 percet szoktak javasolni első alkalommal, de a sportolók is 15 perces bontásokban repülnek. Mindenkinek más a tempója és a teherbírása,  attól függően, miből mennyit engedhetünk meg magunknak. Ha időből és pénzből korlátlan a forrásunk, határ a csillagos ég és a vázizmunk. Mindentől függetlenül, a heti 15 perc minimum javasolt a fejlődéshez és a gyakorlatban maradáshoz. Általában 1 óra szélben töltött idő után stabil alapmozgás érhető el. Ezután pedig még mindig eldönthető, hogy mi a cél: világbajnokok leszünk, vagy szakbarbárok, akik egy különös, de annál izgalmasabb sportot űzünk majd.

Alázat!

Bizony! A világ megértéséhez egyébként is fontos, ha megtanulunk alázattal élni. Alázattal a munkánk, a hobbink, a szenvedélyünk és  a másik ember felé. Ez minden sikeres sportoló és  bármilyen területen sikeres ember titka. Hogy akkor is elmegyünk edzésre, ha éppen nincs kedvünk. Hogy akkor is megcsináljuk, ha úgy érezzük, hogy nagyobb nálunk a feladat.  Hogy egy-egy rossz széria után is felállunk újra és újra. Hogy elfogadjuk, hogy mindig van mit tanulni magunkról is és mindig van nálunk jobb is. 

Ha komolyabban is érdekel a szélcsatornázás, minden információt megtalálsz a sportról és a lehetőségekről a www.skyward.hu oldalon.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr4714903464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása