Stadionkatasztrófák
Stadionba menni veszélyes

stadi3.jpg

Olyan ország vagyunk, ahol a stadionok úgy nőnek, mint a gomba, pedig van egy aspektus,  méghozzá a biztonságunk, amely miatt sokkal jobb lenne, ha mondjuk inkább templomokat, vagy esetleg kórházakat - sicc - építenénk. Stadionokba járni ugyanis nagyon veszélyes lehet, hiszen a hév és az indulat, valamint a nagy tömeg együtt az álmoskönyv szerint sem mindig a legjobb együttállás. Összeszedtük az elmúlt évek legdurvább stadion-tragédiáit, valamint innen üzenjük az illetékeseknek: köszi, elég lesz!

 

1, Müncheni olimpia

 

stadi1.jpeg

foto: cnn.com

Egy kicsit kilóg a sorból az 1972-es münchnei olimpián történt túszdráma, de sajnos nem hagyhatjuk le a listtáról, mivel aktualitását az ilyen típusú veszély továbbra sem vesztette. Szinte majdnem pontosan 46 éve történt, hogy a palesztín terrorszervezet túszulejtett 11 izraeli sportolót, 232 palesztín szabadonbocsátását követleve. A médiának köszönhetően az egész világ tanúja lehetett a tragédiában fulladt mentőakciónak, a 11 túsz ugyanis mind meghalt, valamint öt terrorista és egy rendőr. 

2. brüsszeli Heysel-tragédia

 

 

forrás: youtube

1985-ben, Brüsszelben, a Liverpool-Juventus meccsen a kezdés előtt a felhergelt angol szurkolók betörtek az olasz szektorba, menekülésre késztetve a tömeget. Sajnos a stadion fala nem bírta az irgalmatlan tömegnyomást és rádőlt a szurkolókra, akik közül 38 az életét vesztette. Mindezek ellenére, lejátszották a meccset... 

Kikacsintva a sorok közül, megjegyzem, hogy kilencévesen személyesen is végignéztem a televízióban. Döbbenet volt és meghatározó élmény, hogy mennyire törékenyek és birkák vagyunk.

 

2, Bradford stadion tűz

 

Az egyik legnagyobb angol futbalkatasztrófa 1985-ben történt a bradfordi stadionban, ahol 56-an égtek halálra és több mint kétszázan sebesültek meg. A meccs első féleideje után az egyik korhadt falelátó kapott lángra, a nagy szélnek köszönhetően pedig percek alatt az egész tribün lángolt. A lelátót egyébként éppen felújítani készültek... A tömeg a zárt ajtókat feltörte, így néhányan ki tudtak menekülni, de a pánik a szokásos mederbe terelte a népet. Egymást taposták a pályán és ahol lehetett... Természetesen ezt is élőben közvetítette a televízió...

 

forrás:youtube.com

 

 3, Hillsborough Stadion

 

1989-ben a Liverpool FC - Nottingham Forest FA-kupa elődöntőjén a Hillsborough Stadionban majdnem dupla annyi látogatót engedtek be a szervezők az egyik szektorba. A körülbelül 1600 főre hitelesített szektorba nagyjából 3000 embert engedtek be, melynek következtében a folyamatosan beözönlő emberáradat szépen hozzányomta a a tömeg elejét a pályát védő vasrácsnak. A meccset a kezdés után hat perccel lefújták, a tragédiának 96 halottja és több mint 700 sérültje volt. 

forrás:youtube.com

 

 4, Nemzeti Stadion, Lima

stadi2.jpg

foto:sporize.com

Mondhatjuk, hogy ez az 1964-es katasztrófa tulajdonképpen a játékvezető lelkén szárad, de nem mondjuk, mert az igazság az, hogy az emberi butaság és arrogancia számlájára írandó.. Az Argentína-Peru mérkőzés utolsó percében ugyanis nem adott meg egy perui gólt a játékvezető, a helyzet pedig nagyon kellemetlen volt, mert Argentína vezetett 1:0-ra. A hazai szurkolók rendesen felszívták magukat, mire a rendőrök könnygázzal próbáltak rendet tenni. A tömeg menekült, a kijáratok lelakatolva...A végeredmény 318 halott és több mint 500 sebesült. 

5, egyiptomi leszámolás

 

Alig 5 éve történt, 2012-ben az egyiptomi stadionkatasztrófa, ahol 74-en vesztették életüket és több mint ezren sérültek meg. A szerencsétlenséget itt is az agresszió számlájára írhatjuk, és inkább hívhatjuk leszámolásnak. A győztes helyi csapat, az al-Maszri szurkolói a meccs után leözönlöttek a pályára és kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálták az ellenfél - al-Ahli csapatának szurkolóit és játékosait is. Később 11 embert ítéltek halálra a katasztrófa miatt.

forrás: youtube.com

+1, Magyarokkal az égiek is

 

Van saját stadion balesetünk, méghozzá kettő is, de szerencsére az égiek a magyarokkal voltak, mert érthetetlen módon nem követelt halálos áldozatot egyik baleset sem.1928-ban a Megyeri úton, az Újpest-Fradi mérkőzésen, az egyébként az akkori legmodernebb sportlétesítményben 25 ezer szurkoló préselődött be. A tömeg a korláthoz nyomta az elöl állókat, a korlát összetört és nagyjából ötvenen zuhantak a pályára. 

1947-ben az Üllői úton a Magyarország-Ausztria mérkőzésen - amely a magyar foci 50 éves jubileumi ünnepe is volt- 40 ezer néző volt a stadionban. Miután szerencsésen, halálos áldozat nélkül vészelte át a közönség, hogy a magyar gól után a nézők egy része rázuhant az alsó szektor nézőire, a második félidőben leszakadt az egyik lelátó és 200 ember zuhant a mélybe. Mi ez, ha nem üzenet! Stadionba menni veszélyes! 

 

 forrás:list25.com, sport365.hu, rubicon.com, ritkanlathatotortenelem.blog.hu, mid-day.com, wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr7014232713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okleveles naiv 2018.09.12. 08:02:35

Magyar meccseken huszonöt ezer és negyven ezer néző volt?
Most pedig ott tartunk, hogy felcsúton bábukat raknak ki az üres lelátóra?
Na, ez a stadionkatasztrófa...

Kegy 2018.09.12. 10:35:54

szörnyű nézni és belegondolni...

lobaszopiatej 2018.09.12. 11:28:29

A legdurvább stadiontragédiák a sürgősségi osztályon vannak, mivel milliárdokat költöttünk stadionokra az egésszségügy helyett, és csak állóhely van 8 órás várakozási idővel mire az orvos rádnéz.

ManUrológia 2018.09.12. 13:45:42

"a biztonságunk, amely miatt sokkal jobb lenne, ha mondjuk inkább templomokat, vagy esetleg kórházakat - sicc - építenénk. Stadionokba járni ugyanis nagyon veszélyes lehet"

"Mi ez, ha nem üzenet! Stadionba menni veszélyes! "

Maga a cikk jó, de ez a felütés és végkövetkeztetés elég gyatra, leegyszerűsítő. Ennyi erővel a Földön minden hely/tevékenység veszélyes, ahol vagy ami következtében haltak már meg emberek, és soha senki ne menjen sehova.
Az áldozatokat isten nyugosztalja.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.09.12. 16:03:30

'81 tavaszán a Megyeri úton volt egy Dózsa-Fradi 0-2 meccs, ami közben a lila drukkerek a zöld szektor mögé lopózva meglökték a hátsó nézőket, akik dominószerűen maguk előtt lesodorták az előttük állókat. Mellettem is volt ilyen emberlavina, de szerencsére ez nem okozott komolyabb sérüléseket. Meccs után özönöltünk kifelé, de a külső kerítés zárva volt, így nem tudtunk kimenni az utcára, miközben a stadionból jövők egyre jobban préseltek minket össze... már a lábam sem érte a földet és alig kaptam levegőt, amikor váratlanul kinyitották a kapukat. Ha ott még várnak egy-két percet, az a meccs is bekerült volna ebbe a válogatásba, de én már nem olvashattam volna róla... Szerencsénk volt!

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása