Adrenalin - túlélő hormon, vagy drog?

Emlékszel, amikor csak egy másodpercen múlt, hogy neked jöjjön az autó, mert nem adott "jobbkezet"? Lezsibbadt a tenyered és olyan élénk lettél, mint egy vadászkutya. Tudod mi történt? A saját tested a másodperc tört része alatt szuperhőssé változtatott egy adag adrenalinfröccsel. Miért és hogyan? Túlélési alapfelszerelésünk, vagy a modern ember drogja? Adrenalin kisokos!

bazis.jpg

Képzeld el magad úgy, mint egy rajzfilm figurát! Éled a kis nyugodt hétköznapodat, amikor megérkezik a VESZÉLY. Észreveszed, és mire tudatosul benned, hogy baj van, a tested már reagál is: Adrenalint termel és megmenti az életedet. Hogyan történik mindez?

Az agyunk, amint érzékeli a veszélyt, a félelmet, vagy a haragot, jeleket küld az agy érzelmekért felelős központjának, a hipotalamusznak. Innen a szimpatikus idegrendszeren keresztül megy a kommunikáció a test többi részével, miután pedig a mellékvese megkapja a jelet, kilövi az adrenalint a véráramba. A hatás azonnali és lenyűgöző, akár egy erős fájdalomcsillapító, vagy drog. Úgy érezzük, csodákra vagyunk képesek és néha tényleg, az adrenalin ugyanis nagyon jó munkát végez.

Az adrenalin hormon hatására kiélesedik az érzékelésünk, olyanok leszünk, mint Edward a Twilightból, meglátunk, kiszagolunk, elkapunk bármit. A vérkeringésbe került adrenalin felturbózza a májsejteket. A nagyobb cukormolekulákat kisebb, könnyebben felhasználható glükózra alakítja át, ez pedig növeli az izmok energiáját. Így fordulhat elő, hogy valaki hirtelen óriási súlyt tud megemelni, vészhelyzetben akár egy autót is. De ez még nem minden! A tüdő izomsejtjei is kapnak a jóból, a légzés szapora lesz, hogy minél több oxigént tudjon felvenni a szervezet. A szív is csúcson jár, a szapora szívverés hatására még több vér pumpálódik az agyba és az izmokba. A bőr felszínén lévő izomsejtek is belehúznak, ezért (is) izzadunk keményen.

surf.jpg

Az adrenalin, más néven túlélő hormon, azt akarja, hogy harcolj, vagy menekülj! De mi a helyzet azokkal, akiket a saját testük tart függőségben? Na ők azok, akik kiugranak egy repülőből, lógnak a szakadék felett a szikláról, vagy motoroznak mint az őrült. Vajon drogként használják az adrenalint és tényleg függőek lesznek tőle? Szükségük van a hétköznapok elviseléséhez egy-egy adrenalinfröccsre?   Az extrém sportok szerelmesei szinte bármire képesek azért, hogy átéljék, ahogy a szervezetük szuperhőst csinál belőlük. Egy bázisugrásnál például nem rágódhatsz semmin, különben meghalsz. És ettől szép az egész, hogy kitisztulsz és újjászületsz.

A hirtelen adrenalinfröccs, adrenalin dózis hatása akár egy óráig is eltarthat a vészhelyzet elmúltával. Szakértők szerint valós helyzetben hasznos, de ma már nincs lehetőségünk rá, hogy kidolgozzuk magunkból például a munkahelyi stressz után. Ez az ősi, belénk programozott biológiai folyamat kezdetben arra volt hivatva, hogy elfussunk a mammut elől.  A mai ember leginkább csak önmagát darálja felpörgetett állapotban, így egy extrém sportoló tulajdonképpen sokkal egészségesebben esik át az egészen és a hasznára fordítja az adrenalint. Persze ha túléli, amit csinál.

img_4417.jpg

A kevésbé jó hír az, hogy akkor is termelhetjük az adrenalint, ha nincs stressz, akár éjjel is. Olyan egyszerű dolgoktól például, mint a lefekvés előtti zene, hangos zaj, számítógép... egyszóval a mai ember átlag környezetétől is beindul az adrenalin termelés. A túlzott adrenalintermelés  úgynevezett adrenalin fáradtságot okozhat. A szervezet maximumon történő pörgetése kivesz mindent az emberből. A magas vérnyomás, alvászavar, depresszió, mind-mind felírható a számlájára, de gyakran előfordul a traumán átesett embereknél, hogy az immunrendszer legyengül a test túlpörgetésétől és betegségből betegségbe esnek.Mennyire normális tehát, hogy sokszor csak azért űzzük a testünket, hogy szétrobbanjon az adrenalintól? Tényleg létezik adrenalin függés?

Az adrenalin tehát megmentheti az életünket, de el is veheti.  Sziklán állva, repülőből kiugorva, hullámok hátán pedig csak egy kérdés maradt: Mik vagyunk mi, Istenek?  

 

 foto: youtube.com, tahititourisme.com, www.skyward.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr2314994418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása