102 éves ejtőernyős nagyi

dilys_cardiff-times_co_uk.jpg

Új világrekord született, a legidősebb ejtőernyősé! Egy hölgy, Irene O’Shea 102 évesen hódította meg Ausztrália egét még decemberben.  A hírt az ABC News hozta le elsőként. Az amerikai hírportál szerint Irene 100. születésnapját ünnepelte először egy ejtőernyős tandemugrással, ami azóta már hagyomány nála.

Legutóbb azónban nem csak az ünneplésért, az adrenalinért és a végtelen szabadság érzetéért vállalkozott az ugrásra, hanem a a Motor neuron (motoneuron) betegségre (MND) akarta felhívni a figyelmet, a kezelésére pedig pénzt gyűjteni – ugyanis ez a kor ragadta el tőle lányát. 

Az idős hölgy – aki a repülőgéphez még botra támaszkodva sétált el - és Jed Smith tandempilóta valamivel 4200 méter fölött ugrottak ki, és hozzávetőleg 60 másodipercig tartott a szabadesés. Repülés közben az ausztrál Langhorne Creek település és az Alexandrina tó szépsége tárult eléjük.

A reptéren családja várta Irene O’Sheat két unokájával és dédunokáival együtt – a fiataloknak van kitől tanulniuk bátorságot, kitartást és az élet élvezetét.
Hasonló sztori Dilys Price-é, amit egy a Youtube-n már több, mint 130 000 megtekintésnél tartó videó mutat be. A 2015-ben feltöltött anyagban az akkor 82 éves hölgy beszél szenvedélyéről, az ejtőernyőzésről és egy gyönyörű ugrást is bemutat. 

Dilys akkor szintén megdöntötte a kor-rekordot, mint a legidősebb, önálló, női ejtőernyős, de ennél sokkal fontosabb az, hogy 82 évesen micsoda életkedv lobog benne, amikor felveszi az ejtőernyőjét, majd mikor ott áll az ajtóban, alatta az egész világgal és a halál arcába nevet, kiugrik.

dilys_skydiverdilys_co_uk.jpeg

„A barátaim mind azt mondják, » tudod, aggódunk érted, Dilys«. Még ezen a hétvégén is, amikor kijöttem a reptérre, azt mondták, jaj ne, csak légy óvatos! Szerintem ez nevetséges. Mi lehetne jobb módja a halálnak, mint a szórakozás?!” – mondja a videó elején az ejtőernyős hölgy, aki a méltán híres Ted Talk nevű konferenciasorozaton is tartott egy előadást „It’s never too late”, azaz „Soha sem késő” címmel.

„Az első ugrásom előtt azt hittem, meg fogok halni – emlékszik vissza a világrekord megdöntésére készült videóban. – Mikor elkezdtem zuhanni, azt éreztem, mekkorát hibáztam, ez a halál. De a következő pillanatban már azt gondoltam, »oh, repülök«”

Dilys szerint az ejtőernyőzés a legintenzívebb, legcsodálatosabb érzés, amit át lehet élni. „Sokszor hallottam ejtőernyősöket egy ugrás után azt mondani, ez jobb, mint a szex. És tényleg.”

irene_saskydiving_com_au_2.jpg

Price egy elképesztő nő, akit nyugodtan tekinthetünk példaképnek. Ejtőernyős teljesítménye csodálatra méltó, nem csak mint sporteredmény, sokkal inkább az életről szóló gondolatai révén, a már 86 éves hölgy rengeteget tanult erről a felhők fölött: „Néha lehúz minket a félelem, a munka szükségessége és szerintem ez hiba. Az ejtőernyőzéstől bátrabb lettem, megtanultam haladni. Ez volt az életem legnagyobb fordulópontja. És ez a bátorság segített abban, hogy jótékonykodni kezdjek” – magyarázza az érzést, amit csak azok ismernek, akik már jártak ott, az égben és átérezték a szabadság, a repülés mindent felülíró élményét.

Dilys Price szerint a jótékonyság is egy nagyon nehéz dolog, sokan maximum három évig bírják a segítő szerepét. Ő viszont ebben is olyan kitartó, mint az ugrásokban és fogyatékkal élők életét igyekszik boldogabbá tenni.

„Hiszek benne, hogy mindannyian okkal vagyunk itt” – mondja és hozzáteszi, az ő célja megvalósult a Touch Trust nevű jótékonysági programmal.

 A hölgy egész élete, gondolkodásmódja, de leginkább tettei nagyon motiválóak. Többet róla saját honlapján lehet megtudni.

„Madár vagy 50 másodpercen keresztül és képzeld csak el, száguldhatsz 220 kilométer per órával, foroghatsz, szaltózhatsz, mozoghatsz erre, mehetsz arra a levegőben, összekapaszkodhatsz másokkal. Ez valami hihetetlenül csodálatos. Nem fogok leállni vele, ameddig tudom, hogy biztonságban vagyok. Most még biztonságban érzem magam, meg tudom csinálni és csinálni is fogom ameddig csak lehetséges!”

Persze mi, magyarok is büszkélkedhetünk ejtőernyős nagyikkal, akik nemcsak a levegőben, de zárt a szélcsatornában is rendszeresen leiskolázzák a fiatal generációt. De róluk majd később mesélünk, mert megérdemelnek külön cikket...

 - kamcsi-

forrás: irenesaskydiving.com.au; dilys.com

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr5414586240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása