Sport az okosvilággal
Okosmelltartó, okoscipő és okoskulacs

digistole3.jpgMit tegyen az egyszerű sportoló, ha professzionálisan szeretné művelni a testedzést? Vegyen és használjon valamilyen okos terméket! Napjainkban már nemcsak okostelefonok léteznek, a melltartótól kezdve a cipőig digitalizált eszközök támogatnak bennünket abban, hogy mindenünk okosabb legyen, mint mi magunk. Haladjunk a korral, bízzuk a testünket a digitalizációra és a biomérnökökre!

Okoscipő

 

digistole2.jpgA Digitsole legújabb fejlesztésű cipője pont úgy működik, mint ahogyan a modern, high-tech világunk: alkalmazással fut, a szó legszorosabb értelmében. A cipő, ami akár Marty McFly sajátja is lehetne, nagyon hasonlít a Vissza a jövőbe II-ben hordott cipőjére, amelynek egyébként tavaly adta ki a Nike a kiköpött mását limitált számban – 89 db. De visszatérve a Digitsole okoscipőjéhez, a termék a viselőjének az okostelefonjához, vagy okosórájához csatlakozik. Olyan praktikus funkciókat fejlesztett a gyártó, mint például a lábfűtés, oh igen.... Akár csak Marty cipője, ez is automatikusan illeszkedik a tulaj lábára, szükség szerint megfeszül, vagy lazul a fűzőrendszer. De ez nem minden, természetesen kiszámolja nekünk a cipő és okostelefon, így együtt, hogy pontosan mennyi kalóriát égettünk az edzés során. A gyártó szerint több napig is kitart a cipő aksija, amit vezeték nélkül lehet tölteni. És az ára? Nos, 450 dollár… szerintünk ennyiért futhat magától.

dezens.jpg

 

Okos Izzadságtapasz

popsci.jpg

Ez sokkal inkább a jövő, mint a jelen terméke, a kutatók ugyanis még keményen dolgoznak ezen a valóban hiánypótló találmányon, a verejtékkövető tapaszon. A legtöbb sportkiegészítő a pulzusszámot és elégetett kalóriát figyeli, ez a tapasz azonban az izzadtság összetételének változását nézi hat órán keresztül. Segítségével sport közben  a hidratációt követhetjük nyomon és az elektrolitvesztést. Így megelőzhető lesz a sport közben fellépő hirtelen görcs, valamint a kiszáradás és a szervezet túlterhelése. A tapasz egyelőre még tesztelési szakaszban van, a tervek szerint eldobható változatban dobják majd a piacra, hogy mindenki számára könnyen kezelhető és elérhető legyen. Éppen ezért, az adatok feldolgozásával van még dolguk a kutatóknak. Míg a piacon található hasonló termékek szinte mind valamilyen alkalmazásként működnek az okostelefonokkal és okosórákkal, addig a cél itt egy egyszerűbb megoldás lenne, így az adatok értékelésének megoldása még nem egyértelmű.  Az ötlet azonban már megvalósulni látszik, a jövő pedig mindenképpen ezeké az egyszerű, eldobható-okos termékeké.

 

Okosmelltartó – Ombra

ombra2.jpg

ombra1.jpg

Nincs olyan testfelületünk, amivel ne tudnánk adatokat küldeni a digitális világunkban, természetesen a melltartónk is lehet – szexi helyett – okos. Az OMsignal termékét mérnökök tervezték és a legutolsó szempont volt, hogy vonzóvá tegye a női melleket. A melltartó folyamatosan méréseket végez és adatokat küld az okostelefonunkra, az alkalmazás pedig folyamatos visszajelzést ad a sportoló állapotáról. Pulzusszámot mér, kalóriát számol és például futáskorl a megtett távolságot is méri. Nemcsak a mozgás közbeni adatokkal számol, az edzés előtti és utáni pulzus- és légzésszámot is nézi és összeveti egymással, segítve ezzel az ideális pihenés és mozgás kombinációjának kialakítását. A melltartó természetesen kényelmes, elasztikus poliészter anyagból készült, a pántok pedig még véletlenül sem csúsznak le olyankor, amikor nem kellene…

Okospalack – Next Bottle

 

icrow.jpgAz okospalack ugyan nem az aktuális egészségi állapotunkról ad tájékoztatást, sokkal inkább segít kapcsolatban maradni a virtuális világgal.  A három az egyben szerkezet segítségével nemcsak hidratáltak maradhatunk, de minden szempontból „töltve” leszünk. A koncepció egyébként pofon egyszerű, mi hiányzik leginkább edzés közben az egyszerű sportolónak? A folyadék és a világ! Keep in touch!  Mi sem egyszerűbb, mint beletenni valahogyan a telefonunkat egy kulacsba, de a tervezők ennél is tovább mentek: a palack egy töltőállomás, bármilyen elektronikus eszközt feltölthetünk USB segítségével. LCD kijelzős és kihangosítható, sport közben cseveghetünk, vagy zenét hallgathatunk és természetesen ihatunk is. Nem is kell ennél több.

fotó forrás: dezeen.com; airgora.com; icrowdnewswire.com; popsci.com; hot97.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr412821346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2017.09.13. 11:15:22

"Mit tegyen az egyszerű sportoló, ha professzionálisan szeretné művelni a testedzést? Vegyen és használjon valamilyen okos terméket!" Ez ugye csak irónia? Csak mert aki valóban komolyan veszi a testedzést, az nem ezektől a parasztvakító eszközöktől vár eredményt. Sőt, tovább megyek, profi sportolóknak elenyésző kis hányada használ edzés közben (okos) telefont.

Okoscipő: fűt. Minek? Egy átlagosan edzett sportoló ember képes néhány órát futni a leghidegebb télben is (Magyarországra gondolok, nem Szibéria északi részeire) anélkül, hogy fázna a lába, mivel mozgás közben bőven elég hőt termel a testünk. Ha valakinek hidegben mégis ilyen problémája van, akkor ott valami más hiányzik, nem pedig a fűthető cipő.
Számolja az elégetett kalóriát. Egyrészt erre még egy ingyenes telefonos alkalmazás is képes - oké, gondolom kevesebb adatból pontatlanabbul - da ha van egy normális pulzus mérésére is képes sportórád (Garmin, Suunto, Polar), akkor azon alapfunkció ez. Másrészt pedig hiába szeretek minden adatot és grafikont kielemezni egy-egy edzésem után, az elégetett kalóriákkal nem tudok mit kezdeni, napi szinten, rendszeresen sportolok, nincsen súlyproblémám pedig én nem vagyok profi sportoló egyáltalán, szóval megint ott vagyunk, hogy ha valaki profi, akkor az nem nagyon fog csekkolgatni elégetett energiákat, hanem teljesen más, fontosabb dolgokra koncentrál.

Izzadságtapasz: ez akár még lehet hasznos is kezdő sportolóknál, de ennél is azt gondolom, hogy egy profi szintű sportolónak már kell ismernie annyira a saját testét, hogy tudja milyen sűrűn és mivel kell frissítenie egy-egy versenyen vagy húzósabb edzésen bármilyen időjárási körülmények között, szóval itt megint nem a profiknak, hanem éppen hogy a nagyon amatőröknek való termékről van szó.

Okosmeltartó: "Pulzusszámot mér, kalóriát számol és például futáskor a megtett távolságot is méri." Mitől is tud többet mint egy teljesen átlagos sport óra? Semmivel, és ráadásul edzés közben még nem is látod az adatokat, hanem csak edzés után feltöltve nézheted meg.

Okospalack: "Az okospalack ugyan nem az aktuális egészségi állapotunkról ad tájékoztatást, sokkal inkább segít kapcsolatban maradni a virtuális világgal. ... A koncepció egyébként pofon egyszerű, mi hiányzik leginkább edzés közben az egyszerű sportolónak? A folyadék és a világ! Keep in touch! ... LCD kijelzős és kihangosítható, sport közben cseveghetünk"
Edzés közben telefonon csevegni, online maradni és követni a virtuális világot a legholtamatőrebb sportolgatós szokás, most megint ott vagyunk, hogy hol van ebben az eszközben a leadben hangoztatott professzionális sportolói szint?

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása