Magyar gördeszka márka a világhír felé!

Gondoltak egyet, cselekedtek és nemcsak hogy két lábbal állnak a földön az ötletükből, de négy keréken gurulnak is … Két fiatal srác, akik élnek-halnak a deszkázásért, megálmodták és összehozták saját gördeszka-márkájukat, a DANK-ot.

dank1.jpg


Paris Noble és Horváth Zoltán Győrben élnek, napjainkban, bár szívük szerint visszamennének a kilencvenes évekbe. Imádták az évtizedet, amikor mindenki táncolt, színesebbek voltak a ruhák, jobb volt a techno,nem rohantak annyira az emberek. és a többi, és a többi; és ennek az időszaknak a hangulatát akarták átültetni deszkáikba is – megjelenik a formákban, a színekben és az egész elvben, ami az ötletet életre hívta.

dank2.jpg


„Inkább művészeti projektnek mondanám, ami ötvözi az ipar- és a képzőművészet elemeit” – kezdi Horváth Zoltán, akinek ötlete értő fülekre talált Paris Noble-nél, a fiatalember ugyanis már évek óta ízlelgette egy saját gördeszka tervét. Az álomból pedig akkor lett valóság, amikor az első deszkája, amit még a szülei vettek neki, éppen 18 éves lett.


Győrből rengeteg találmány indult világ-, de legalábbis országhódító útjára, elég csak olyan dolgokra gondolni, mint a dinamó vagy a fröccs – kinek mi. Egy újfajta gördeszka viszont még hiányzott a listáról. A két gyönyörű kislány édesapja, Paris Noble nem hogy nem komolyodott meg a házas élettől, de maga is rendszeresen szántja fel az utakat gördeszkán. Barátja, a formatervező Horváth Zoltán pedig kihasználta ezt és már meg is alakult a nagy csapat.

dank5.jpg


A megvalósítás olyan jól sikerült, hogy saját webshopjukon kívül több fővárosi üzletben is kaphatók deszkáik. „A legnagyobb motivációnk az, hogy a saját termékünkön dolgozhatunk, amibe senki nem szól bele. Illetve az, hogy ez a termék egy gördeszka. Mindenki tudja, hogy a legjobb termékek a világon a gördeszkák és a legjobb időtöltés a gördeszkázás” – meséli vigyorogva Paris. A fiúk munkája éppen olyan vagány, mint stílusuk, talán ezért is lettek hamar népszerűek deszkás-berkekben: merész, néha már polgárpukkasztó stílusukért és mert bele mertek vágni a bizonytalanba a biztos helyett. „Teljességgel kiszámíthatatlan volt a piac reakciója, de sok jó visszajelzést kaptunk már” – teszi hozzá Zoli, aki a soproni egyetemen tanultaknak most, a tervezéskor nagy hasznát veszi.


Menő, ami másnak ciki


A gördeszkások és a mostanában egyre nagyobb számban megjelenő longboardosok megítélése meglehetősen vegyes. Sokan, főleg az extrém sportok hívei imádják a menő trükköket, a hegyekről elképesztő sebességgel lesuhanó longboardosokat és a net is tele van ilyen videókkal. Mások viszont idegeskednek, ha éppen félre kell állniuk egy lefelé zúzó deszkás útjából a Gellért-hegyen vagy a Margit-szigeten elhalad mellettük valaki a járdán négy keréken. Az biztos, hogy a gördeszkások hazai aranykora a kétezres évek elején lecsengett, de az ügyesebbek azóta sem szálltak le a lapokról és a longboardok elterjedésével már azok is átélhetik a gurulás élményét, akik kevésbé virtuózok a rövidebb, kis kerekű deszkákon.

dank3.jpg
A fiúk néhány hasznos tippel is szolgálnak a sportág új, még tapasztalatlan hódolóinak:

- Az első deszkád megvásárlása előtt döntsd el, mire akarok használni. (A longboardot lehet akár városi közlekedésre is, de ennél sokkal menőbb módjai is vannak, például a downhill vagy a freeride – ezeket nagyon jól mutatja be a medium.com/@wakeshoptours oldal.)

- Minél nagyobb egy deszka, annál könnyebb vele menni, de a nagy mérettel funkciókat is vesztünk. Szóval a választásnál sokat számít, hol tart a deszkás tudásod. Ne akarj egyből nekimenni a hegyeknek!

- Ha már megvan, tanuld is meg használni! A kezdetekhez a legjobb egy jó minőségű betonból készült üres parkoló – ez ráadásul nagyjából mindenhol előfordul. Tanulj meg először stabilan hajtani, állni rajta és menni vele. Aztán szép lassan jöhetnek a kisebb lejtők, forgalmasabb helyek. Ha van a közelben skatepark, akkor oda menj el és kérj az ottlévőktől segítséget, tippeket – tuti szívesen segítenek!

- A védelmen ne spórolj! Protektorokat, sisakot mindenképp minőségit vegyél, megbízható gyártótól. A longoard kesztyűdet viszont akár otthon is elkészítheted: némi varrással és ragasztással könnyen megoldható házilag is. Ez a videó részletesen bemutatja a folyamatokat, amiket követned kell:


- Esőben, hóban maradj otthon, ne vidd ki a deszkádat, tartsd szárazon, de távol a fűtéstől.


Ha meg tudtad álmodni…


Paris Noble és Horváth Zoltán úgy érzi, hogy az ő sztorijuknak két nagy tanulsága van: az egyik, hogy gördeszkázni király; a másik, hogy ha egy jó ötlet mellett megvan a bátorság is valami újat alkotni, belevágni a bizonytalanba, akkor nincs megállás, amíg valóra nem válnak az álmok – legyen szó egy nehezen értelmezhető modern művészeti alkotásról, újfajta alkoholfogyasztási lehetőségről (szóda és bor, ilyen egyszerű, zseniális…), egy új deszka-márkáról, vagy a világban is csak elszórtan létező szélcsatorna felépítéséről.

- kamcsi-

dank4.jpg


Csúcskategória a deszkás világban is létezik. Persze a top felszerelés a deszkás sportokban is jelen van, egyre menőbb, fejlettebb eszközöket szereznek be a profik, a versenyeket is szervező és megnyerő longboardosok. Nézzünk néhányat!

Ez a deszka például 160 dollárba, azaz mintegy 40-45 ezer forintba kerül. És hogy mit tud? Az autentikus hawaii mintával díszített lap bambuszból készült, ami nem csak a szemeket gyönyörködteti, de könnyű anyaga nagyobb szabadságot is ad használójának. A lap 107 centiméter hosszú, alumínium felfüggesztései nagyjából 18 centisek. A skatehaouse.com longboardos oldal melegen ajánlja, ha csúcskategóriájú deszkát szeretnénk. Elég jól hangzik, nem igaz? Csak az a helyzet, hogy a profik erre is csak legyintenek, hogy „belépő kategória”. Az igazán jó márkák (mint mondjuk a Prims vagy az Arbor) a 250-300 dollár környéki árat is elérik.


Sisakok terén is széles a skála az 5 000 forintos, egyszerű fejvédőtől a 100 000 forintig rúgó, plexis sisakokig, amikkel már komoly lejtőkön is le lehet repülni, de az árából akár két, sőt három longboardot is vehetnénk. A longboardingguide.com is ajánl 75 dolláros (nagyjából 20 000 forintos) sisakot, de több termék is nagyban hasonlít az ejtőernyős bukókhoz.


A sliedokhoz pedig – amit nagyjából minden longboardos meg akar tanulni, mert anélkül nem igazi a szórakozás és akik tudnak slide-olni, a bőrt is kevesebbszer nyúznák le magukról, igaz, hogy a lejtő végén csattannának a betonon, ha nem tudnak lelassítani ezzel vagy más technikával – elengedhetetlen egy jó kesztyű. Ebből is több félét gyártanak és a sportág népszerűsége miatt egyszerű sportszerüzletekben is beszerezhetők, de kapni bőrből készültet is, és akár 20 000 forintokat is ott lehet hagyni egy jobb párért. Van amiért például 16 000 forintot kérnek, cserébe a neopren csuklópántokért; magas kopásállóságú, cserélhető poli-oxi-metilén csúszókorongokért, dupla varrásért…
És ez még nem is a legdrágább a készleten.

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr6114568494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOAR 2019.01.19. 11:21:37

Mitől jó egy deszka? Mitől jobb a másik, ami indokolja a 2-300 dolláros árat egy darab rétegelt lemezért meg a két "futóműért"?

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása