Dögevő vadász, vagy boldog vega?
Húsevés kontra vegetarianizmus

"Hús hús, hús! Egyél húst! A zöldségektől leszel olyan mélabús..."

vega1.jpg

Az vagy, amit megeszel, szól a mondás, napjainkban azonban egyre nehezebb eligazodni a táplálkozási irányzatok között. Miközben mindenki ezer évig akar élni - én örökké - egyre nehezebb eldönteni, hogy a táplálkozás mennyiben segít bennünket az egészséges, hosszú élethez. Legyünk vegetáriánusok, mert a húsevők dögevők? Vagy együnk húst, mert különben elhízott, fehérjeszegény zsírdisznók leszünk? Esetleg jóval összetettebb dolog ez? Lehet, hogy a boldogsághoz nemcsak a gyomrunkon át vezet az út? Segítség!

Vadász vagy, vagy dögevő?

 

Több étkezési irányzat is abból indul ki, hogy az emberi szervezet nem véletlenül alakult ki úgy, ahogyan, tehát együk azt, amit az őseink. A paleo táplálkozás és a vércsoport diéta is ezt a hullámot lovagolja meg, így ehet például lelkiismeretfurdalés nélkül húst a nullás vércsoportú és kerüli a gabonaféléket a paleo étrendet követő. Mielőtt belemennénk a részletekbe, hogy ki, mit és miért eszik, jegyezzük meg azt a nem elvetendő tényt, hogy az emeberi szervezet felépítése szembemegy a húsevés létjogosultságával. Miközben vadászoknak és ragadozóknak tartjuk magunkat, mert az őseink lándzsával kergették a mammutot, a bélrendszerünk nagyjából négyszer hosszabb, mint a húsevőké. Ez pedig azért kínos, mert a megevett hús lassabban távozik a szervezetből, nem úgy, mint a ragadozóknak és egészen egyszerűen a nem megemésztett hús, a többletfehérje megrohad a bélcsatornában. Nem beszélve arról, hogy sokkal több méreganyag szívódik fel a lassú emésztés miatt.  Ezt megérteni sima liba, és bólogathatunk, hogy persze innentől kezdve egyenes út a vastagbél- és bélrák, de ne szaladjunk ennyire előre! Mert mi van, ha nagyon szereted a húst?

vega2.jpg

Energiát! 

 

Én például nagyon szeretem a húst és sokszor nekifutottam a vegetáriánus étkezésnek. Minden alkalommal megfeneklettem, a második hétre a kutyát is megettem volna a kertben, energiám pedig annyi volt, mint egy rossz bőrben lévő rokkantnyugdíjasnak. Az egész napom az evés körül forgott. Mit egyek és mit ne! A végeredmény pedig a folytonos lemondás és éhezés volt. 

Energia kell, azt pedig két helyről kaphatjuk meg, zsírokból és szénhidrátból. Kicsi fejünk persze megint kezd összezavarodni, mert sok zsírt nem akarunk, hiszen elhízunk, viszont ma már az ötéves is tudja, hogy a sok szénhidrát az igazi veszélyforrása az elhízásnak.  Az átgondolatlan, nem tudatos vegetáriánus pedig sokszor szénhidrátba, kenyérbe és tésztába folytja az éhségét. Így ülnek sokan fordítva vegetáriánusként a biciklin. 

A szervezet egészséges működéséhez persze nem biztos, hogy a hús kikerülhetetlen, hiszen a tudatos étrend összeállításával pótolható a fehérjebevitel. Mert fehérjére szükségünk van. Nélkülözhetetlen az immunrendszer működésében, a sav-bázis egyensúly szabályozásában és a víz megkötésében. S bár az állati fehérjét nevezzük teljesértékűnek, mert abban található a legtöbb esszenciális aminosav, amit a szervezet nem tud előállítani, alapvetően pótolható minden megfelelő étrend összeállításával, dúsított élelmiszerekkel, vagy étrendkiegészítőkkel. 

Ami csak a húsban van

 

Van néhány vitamin és ásványianyag azonban, amit nehéz pótolni, ha csak simán kihagyjuk a húst. B-12 vitamint például nem tudunk magunktól előállítani, pedig nagy szüksége van rá az idegszöveteknek és az agy megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. Persze nem mindegy, ha húsról beszélünk, hogy milyen húsról van szó! A slágerhús, a csirkemell például nyomokban tratalmazza csak az említett B-12-t, de vasat és folátot is. Ezek leginkább a belsőségekben találhatóak, így amikor kirendeled a fitness salit csirkemellel, gondolj rá, hogy nem is tettél olyan sokat az egészséges táplálkozásért. 

Itt van például az omega 3 zsírsav egyik fajtája - DHA/EPA - amely magas nitrogéntartalmú szerves sav és a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer működését segíti. Lehet nélküle élni? Egészségesen nem, de pótolható halfogyasztással például.

Vesszen a hús?

 

vega3.jpg

A mértéktelen húsevés persze számos következménnyel jár, amit nem tudunk szépíteni. A vöröshúsokkal és a feldolgozott húsokkal túlzásba eső, alapvetően lúgos környezetű szervezet elsavasodik. És mint minden rendszer, a testünk is az egyensúly fenntartására törekszik, de az elsavasodás következtében betegségeket "növeszt", a legkevesebb pedig a fejfájás és fáradtság. A fehérje egyik bomlásterméke, a húgysav például rátelepszik az izületekre és izületi gyulladást, köszvényt okoz. A lassú emésztés következménye és a felszívódó méreganyagok, valamint az elsavasodás vastagbél- és bélrákot okozhat. A lassú kiválasztás miatt bekapcsolódnak az emésztésbe a helyettesítő kiválasztószervek, a túlterhelt vese és máj mellett. Dolgozik már a bőr és a tüdő is,  így lehet valaki akár asztmás, vagy kiütéses a húsfogyasztástól. A savas környezet ezenkívül az idegrendszernek sem tesz jót. Kell ez nekünk?!

Divat vegetáriánusok, vagy filozófia?

 

Persze rendgeteg divatvegetáriánus van, aki forog, mint a szélkakas és a húsmentes periódus után fülig kolbászosan tömi a disznóburgert. Nem elhanyagolható tény azonban, hogy a vegetáriánus táplálkozás és a hús elhagyása - esetleg csökkentése, számos pozitív hatással van a szervezetre. A méreganyagok kiürülésével, a fokozott zöldség és gyümölcsfogyasztástól szebb lesz a bőr. Gyorsabb lesz az emésztés is, így ezzel is kevesebb méreganyag szívódik fel a szervezetben. Csökkenhet a vérnyomás és a koleszterin szint is.

vega4.jpg

Komoly filozófiát is találunk a hús elhagyásának okai mellett és a legkomolytalanabb talán, hogy szegény állatokat hogyan képes valaki megenni. A boldog csirke- és boldog disznótartás legalább annyira szól rólunk, mint a húsevésre tartott állatokról. A leölt állatok stresszhormonjai ugyanis belekerülnek az általunk elfogyasztott húsba, így foghatjuk rá a malacra a boldogtalanságunkat. Világos. A tudatos élethez mindemellett hozzátartozik a környezetvédelem, a bolygó globális védelme és az erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás. Az állattartáshoz több mezőgazdasági terület kell, valamint 1 kg hús előállításához 3500-4000 liter vízet használnak fel ( egy család átlagos havi vízfogyasztása).

Itt állunk tehát összezavarodva, együnk-e húst, vagy nem! Gondoljunk azonban arra, hogy számos tanulmány bizonyította be és annak az ellenkezőjét is, hogy a húsfogyasztók és vegetáriánusok között egyformán lehetnek hosszúéletű, egészséges és boldog emberek. Persze az is tény, hogy aki vegetáriánus, nagyobb eséllyel él tudatos és minden területen egészséges életet, így az összehasonlítás értelmetlen. Szeressük a húst végül, vagy nem? Barátom, ahogyan az életben mindent, MÉRTÉKKEL! 

 forrás: wikipedia, webbeteg, livestrog.com, vsauthenticpho.com, thenewdalily.com, dw.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr9314236741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.09.13. 19:45:12

Ez az elsavasodás is egy elég jó vicc, de aki azzal jön, hogy az ember alapvetően növényevő, az fáradjon ki a rétre vagy az erdőbe, és próbáljon meg növényevésből megélni. Igen hamar rá fog jönni arra, hogy a mezeinyúl tud egy nagyon fontos dolgot amit ő nem: megemészteni a rossz minőségű növényi táplálékot. És ez kb. minden valódi növényevőre igaz: Pl. a csimpánz is nagyon szereti a gyümölcsöt, de a fő tápláléka a levél. A természetben csak igen-igen kis mennyiségben fordul elő az olyan könnyen emészthető, alacsony rost és magas energiatartalmú növényi táplálék amivel az ember is elboldogul. Kb. a gyümölcsök ilyenek, illetve néhány gyökérféle. Az, hogy a vegák el tudnak tengődni tisztán növényi táplálékon anélkül hogy éhen halnának leginkább a növénynemesítés, a mezőgazdaság, és a magas színvonalú élelmiszerfeldolgozási technológia eredménye. Ezek nélkül a természetben pár nap alatt éhen halnának.

Medgar 2018.09.13. 19:58:23

Sikerült szinte minden áltudományos hülyeséget belevenni a posztba a paleotól a savasodásig...

afarmaholnemélünk 2018.09.13. 20:07:44

@midnightcoder2: 1) "az fáradjon ki a rétre vagy az erdőbe, és próbáljon meg növényevésből megélni." Eszerint te is kifáradhatnál a rétre, és levadászhatnál valamit, hogy aztán megegyed a nyers húst. Sok sikert, biztos élvezetes és egészséges lesz! 2) " a növénynemesítés, a mezőgazdaság, és a magas színvonalú élelmiszerfeldolgozási technológia eredménye" pontosan ez a helyzet, ilyen a 21. század, szóval épp hogy nincs kifogás.
3) Felesleges azzal érvelni, hogy a vegetáriánus/vegán étrend egészségtelen, mert ezer meg egy kutatás bebizonyította, hogy nem az. Ha megfelelő körültekintés nélkül étkezel, az egészségtelen, bármilyen diétát kövess is. Viszont az is tény, hogy fennntarthatatlan az a mértékű húsevés, ami a jelen helyzetben van (és ez még csak növekedni fog előreláthatólag). Az meg már csak empátia, ízlés kérdése, hogy mennyire sajnálod az állatokat.

károly szántana 2018.09.13. 20:22:46

@midnightcoder2: A csimpánz NEM növényevö. Szó szerint hajtóvadászatot szoktak tartani kisebb majmokra, amiket aztán az egész csapat közösen fogyaszt el.

A vegetarianizmus a hiányos táplálkozás mintapéldája. A növényi fehérjék lebontására az emberi emésztörendszer csak részben alkalmas, az állati fehérjét sokkal könnyebb megemészteni, az agymüködéshez pedig elengedhetetlenül szükségesek, különösen gyerekeknél, akiknek az agy teljes kifejlödéséig (kb. 18-20 éves korig) fokozottan szükségük lenne rájuk. Pont ezért végtelenül ostoba az a szülö, aki a gyerekétöl megvonja az állati eredetü táplálékot. Ezen kívül pl. a mandulalé (tejnek ugye -nagyon helyesen- tilos nevezni) a fö bünös a kaliforniai erdötüzekért, mert 1 l mandulalé elöállításához 10X annyi vízire van szükség, mint 1 l tej elöállításához, és ezt a vizet Kaliforniában csak a talajból tudják kiszivattyúzni, még jobban kiszárítva azt. Ha mindez nem elég: a legtöbb vegetariánus müétel (minden vegetariánus étel müétel, amihez komplex élelmiszeripari ismeret és rengeteg adalék/speciális összetevö kell -itt természetesen nem a sposzka-salátára gondolok) szóját tartalmaz, a szója pedig a legföbb bünös a brazil esöerdök kiirtásában. (Ja, és bio az, aminek papírja van róla...)
Összegezve: a vegetariánusok (minden változat):
- teljességgel egészségtelenül táplálkoznak, mert az ember mindenevö,
-végtelenül ostobák, ha a gyereküktöl megvonják az állati fehérjéket,
-nagymértékben felelösek az esöerdök kiirtásáért a féktelen szójahabzsolás miatt
(az Európai Unio kivette a szóját a zöldítésben vethetö növények közül, azaz ezután jelentösen le fog csökkenni a vetésterülete, így még több fog Brazíliából (GMO helló), Kínából (sz.rnak a permetezés utáni várakozási idöre) és az USÁ-ból (szintén GMO) bejönni. Jó étvágyat hozzá!...

fifibá55 2018.09.13. 20:30:27

Nem rossz, a végén ott található a lényeg: mértékkel!

Azt eszem, amihez kedvem van, amit szeretek, de senkit sem izélgetek, hogy táplálkozzon ugyanúgy, ahogy én, mert semmi közöm hozzá. De ez fordítva is igaz: másnak sincs köze hozzá, hogy én miért eszem éppen rukkolát vagy féldisznót, és nem tűröm, hogy ilyennel zaklasson vagy feltartson.

Kergelepke 2018.09.13. 20:55:42

Nem értek a témához, így nem tudom, mennyire igaz/nem igaz a cikk, de a végkövetkeztetés összhangban van az érzéseimmel. Én nem hiszem, hogy valaha is vega lennék, de vannak a héten húsmentes napjaim (kb. három, de talán lesz több). Zöldségből még lehetne több....de pl. Karácsony töltött káposzta nélkül nekem nem az igazi :)
Mértékkel.

sovesz tomesz 2018.09.13. 21:46:05

Anno annyira lesajnálták P. J. Di Adamo AB0 című könyvét, pedig vhol ott lehet a kutya elásva! Egyszerűen nem mindenki számára egészséges a pusztán vega-étrend. Ezt már évszázadok óta lehet tidni. Még Őszentsége is belátta, h bár tibeti szerzetesként illenék vegának lennie, de a teste ellenállt és sárgaságot kapott húsevés nélkül. Nem mondenki lehet vega és pusztán húsevő sem. Nyilván az evolúció és a növénynemesítés révén egyre közelebb lehetet kerülni az egyre inkább vega étrendhez is akár, de megerőszakolni a testünket, csak azért, mett vegák akarunk lenni, nem jó döntés. Van ak el van hús nélkül, van, aki nincs....

Szarazinda 2018.09.13. 21:48:39

" jegyezzük meg azt a nem elvetendő tényt, hogy az emeberi szervezet felépítése szembemegy a húsevés létjogosultságával."

Ez a tény azért nem elvetendő, mert nem tény. Tömény baromság, a vegetáriánus mitológia folyamatosan hangoztatott egyik hitelve.

Az ember biológialag vegyes táplálkozású, a bélhossz egy dolog, csomó fiziólógiai jellemzője meg pont jó a húsevéshez. Ha nem így lenne, akkor nem lett volna az emberiség túlnyomó többsége vegyes táplálkozású az elmúlt 100 000 évben. Ahogy a laktóz-tolerancia is pillanatok alatt megjelent, úgy a húsevés meg simán kikopott volna, ha evolúciósan hátrányos.

Az, hogy a posztszerző is szenvedett, amikor vegetáriánus próbált lenni, is ennek a bizonyítéka. Ilyen legyengülés mellett az ősember kihalt volna, és akkor most nem lennénk itt, és a poszszterző sem posztolna hülyeségeket. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne húsmentesen élni, ne lennének emberek, akik jobban tolerálják, mások meg kevésbé az állati fehérje hiányát, de az, hogy az ember cakpakk biolólgiailag vegetáriánus az egy orbitális, ostoba, new age f*ság.

sovesz tomesz 2018.09.13. 21:51:51

@Szarazinda: az utolsó mondat kissé nyers, de szent igaz....

Szarazinda 2018.09.13. 21:55:16

@károly szántana: "az állati fehérjét sokkal könnyebb megemészteni, az agymüködéshez pedig elengedhetetlenül szükségesek,"

Pontosan erről van szó. Az ember azért tudott emberré válni, olyan agyat kifejleszteni, mert a tűz felfedezésével konnyen emészthető húshoz jutott, és ez rohamosan (evolúciós szempontból) vezetett oda, hogy az agyunk ilyenné alakult.

Vegetáriánizmus: tök rendben van, lehet így is élni a 21. században. De alapvetően és lényegileg nem jellemző az emberek többségére. És, ahogy a laktóz-tolerancia is alapvetően nem jellemző az emberiség többségére, és genetikai mutáció eredménye, úgy nyilván vannak olyan mutációk, amelyek a húsevés ellenében hatnak. De az emberiség legnagyobb része laktózérzékeny és húsevő. Csak hogy ismételjem a fentieket :-)

midnightcoder2 2018.09.14. 06:52:51

@afarmaholnemélünk: Én nem fáradok ki, mert idehaza a törvény bünteti az orvvadászatot, de a Földön még ma is él egy rakás homo sapiens aki a természetben él, és bizony ezek fogják a kis íjukat és nyilaikat, lándzsáikat és vadásznak. És bár a szusi és a tartár beefsteak is nagyon finom, de az ember már nagyon régóta megsütötte a húst. A tűz már úgy 400 ezer éve velünk van, míg mezőgazdaság úgy 10 000 éve létezik.

"Felesleges azzal érvelni, hogy a vegetáriánus/vegán étrend egészségtelen, mert ezer meg egy kutatás bebizonyította, hogy nem az."

Bármilyen kutatás bebizonyíthat bármit, ha a kutató igazhívő.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása