Nasi, ami fogyaszt: chia!

chia3.jpg


Napjaink egyik elterjedt népbetegsége a nasifüggőség. Az a jelenség, hogy már nem tudunk anélkül pihenni, hogy közben valamit ne eszegessünk. A Showder Club humoristái is elővették a jelenséget, hogy a magyar ember miként utazik? Amint elindul a busz, már megcsap a pálinkaszag és körbekínálják a rántott húst. Valami hasonló dolog szivárgott be a nappalinkba is: amint bekapcsolódik a tévé, betölt a Netfix vagy megszólal a zene, bontódik is ki a chipses zacskó, a ropi, a tavaly karácsonyra kapott desszert, amit idén nem sikerült tovább passzolni, mert már elfelejtettük, kitől kaptuk és ciki lenne ugyanannak visszaadni… 


Erről leszokni majdnem olyan nehéz, mint abbahagyni a dohányzást, csakhogy amíg utóbbival gyakran együtt érkeznek a kilók, az előbbi a fogyásban segítene. Erre kiváló megoldás, hogy nem is kell abbahagyni a nasizást, inkább a mértékre kell odafigyelni és arra, hogy mivel sokkoljuk a szervezetünket. Egy tipp: válaszd a chia pudingot! Nincs az évnek olyan része, a napnak olyan szaka, amikor ne esne jól egy kis tejes, banános vagy epres chia puding.


A chia mag (vagy ahogy az egészséges étkezés guruk latinul ismerik, salvia hispanica) Közép- és Dél-Amerikából ered, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte; és ahogy az egészséges táplálkozás divatba jött, mondhatni „fancy” lett, úgy jelent meg a hipermarketek polcain is, sőt tapasztalat szerint már a sarki kisboltokban is megtalálható. De a XXI. században aminek nincs weboldala, az nem is létezik, így természetesen létre jött a chia-mag.com magyar nyelvű oldal is, tele hasznos infókkal, mint például, hogy a mag tele van omega-3 zsírsavakkal, rostokkal, kálciummal, magnéziummal, mangánnal, rézzel és más ásványi anyagokkal. De ha valakit még ez sem győzött meg, hogy a chia jobb, mint a chips, az is kiderül, hogy állítólag az azték harcosok állóképességüket növelték a chia maggal, mármint annak fogyasztásával, természetesen…
Ha már az azték katonák is ezt ették, akkor mi, a jelen kor harcosai sem hagyhatjuk ki. Nézzük, hogy kell elkészíteni!


Igazából a chiának a világon semmi íze sincs, szóval önmagában nem sokra megyünk vele. Tejbe vagy joghurtba öntve, megtoldva némi (szintén kábé teljesen ízetlen) zabpehellyel és az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel ízesítve azonban fenséges fogás. Nagyon finom benne az apróra szelt alma, banán, de nyáron ki ne hagyjátok eperrel, szederrel, málnával, sőt a bátrabbak ribizlivel is próbálkozhatnak. Na, valami ilyesmit hívnak vitamin bombának.


A chia pudingnak annyi féle variációja létezik már (de valójában a kísérletezésnek csak a fantázia szab határt), hogy az egyik legkedveltebb főzős oldal, a nosalty.hu kapásból 17 különböző receptet sorol fel. Tehát ha úgy tetszik, 17 napra előre megvan, mi lesz a nasi. A lustábbaknak pedig a néhány sorral fentebb írt változatot ajánljuk, ami pofon egyszerű, csak végy egy bögrét, úgy háromnegyedig öntsd tejjel, két-három kiskanál chia mag, ugyanennyi zab, és amennyi gyümölcsöt nem szégyellsz… Nagyjából negyed óra után a chia (és minden más, amit beledobáltál) megszívja magát a tejjel és már fogyasztható is a finomság.


De ácsi! Ahogy ha megeszel egy tábla csokit, másnap szinte tuti, hogy számos pattanással kell megküzdened az arcodon, úgy a chiát sem szabad mértéktelenül tömni magunkba. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (vagyis a NÉBIH és tegye fel a kezét virtuálisan az, aki tudta, hogy ez a rövidítés ezt takarja… élelmiszerLÁNC?!) hívta fel rá a figyelmet, hogy napi 15 grammnál nem javallott többet fogyasztani az aztékzsályamagnak is nevezett chiából. Hiába tartozik a legegészségesebb magvak közé és segít megakadályozni a szívbetegségek kialakulását, nagy mennyiségben emésztőrendszeri problémákat okozhat, ezért a NÉBIH közleménye szerint a különböző keverékekhez 15gramm/450 mililiter mennyiségben szabad hozzáadni. A legjobb egyébként reggeliként fogyasztani, hogy beindítsa az egész napos pörgést – ezt már nem a NÉBIH mondja, hanem a chia puding nagy kedvelői.
Szóval hajrá a chiával, de csak okosan!

Kamocsai Rita

foto: food.ndtv.com

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr9614543434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása