Új őrület - Földön repülő ember

Mi az a szélcsatornázás? Nem külvárosi sikátorban kavargó szélvihar, hanem egy látványos és új sport, amire már itthon is rákattanhatunk. Sőt, a hónap végén versenyt is rendeznek belőle, nemcsak hazai, de számos külföldi résztvevővel. Ha te is szeretnél repülve táncoló embereket bámulni üveghengerbe zárva, akikből árad az adrenalin (és a tesztoszteron), nézd meg és kattanj rá te is!

repules1.JPG

Szélcsatorna?  WTF?!

 

Ha  rákeresünk a szélcsatornára a neten, mert mondjuk elképzelésünk sincs, hogy mi lehet az, akkor azt dobja ki először a gép, hogy egy kísérleti berendezés, ahol a testek körüli levegőáramlást vizsgálják, ja és a testeket. Az utóbbi évtizedben azonban nem a NASA pörgeti a leglelkesebben a levegőt, és semmi köze az autókhoz sem, hanem az extrém sport szerelmesei röpködnek benne több száz kilométeres szélsebességben.

A szélcsatornázás, azaz bodyflying egyébként nemcsak annyi, hogy csapatjuk magunkat a nagyon nagy szélben, hanem egy kiváló sport, ahol olyan izmokat használunk, amiket más sportnál kevésbé. Nők figyelem: has, fenék, comb és váll…. Vigyázat, már 3 perc után izomlázunk lehet!

repules2.JPG

forrás:www.skydivemag.com

Mert, hogy alapvetően nehéz mozgás - jó, ha van némi testtudatunk hozzá - még akkor is, ha kívülről pont úgy néz ki, mintha könnyedén lebegnének az emberek. Míg kezdetben csak az ejtőernyősök gyakorolták a szabadesés közbeni mozdulatokat mesterséges körülmények között, ma már csak úgy, a hecc kedvéért is repkedhet bárki néhány percet. Sőt, önálló sportággá nőtte ki magát, idén októberben rendezték meg Prágában az első szélcsatorna világbajnokságot, ahol már magyar résztvevők is voltak. Nemcsak egyéni freefly stílusban, hanem 2-es és 4-es csapatokban indultak a versenyzők, hasonlóan az ejtőernyős versenyekhez.

Ilyen volt a prágai verseny....

forrás: youtube

 

Repkedő darazsak a pohárban - A modern SUPERMAN

 

Azért, hogy el tudd képzelni, mi történik veled szélcsatornázás közben, gondolj arra hogy egy gép egyenletesen és nagy erővel fújja a testsúlyodnak megfelelő szelet alulról nagyjából 120- 230 km/h-val (téged és a propellereket olyan erős acélháló választ el, hogy egy elefánt is ugrálhatna rajta). Innentől kezdve pedig az egész csak fizika, a testünkkel játszunk, hogy mekkora felületet adunk a szélnek.  Az izgalmak pedig itt kezdődnek, hiszen egy ejtőernyős mozgásán senki sem ámul el, hogy apám, de ügyesen tud fejjel lefelé is zuhanni! Egy szélcsatornában azonban igen látványos, és nagyon nehéz mulatság, ahogy fejjel lefelé ( is ) zuhannak a sportolók és pont úgy néznek ki, mintha darazsat zárnánk egy lefelé fordított pohárba.

img_8098_1_exact726w.jpg

forrás: www.welovebudapest.com

A világon megközelítőleg 70 szélcsatorna van ( és folyamatosan épülnek), így gyakorlatilag bármelyik országban repkedhetünk anélkül, hogy ki kellene ugranunk egy repülőgépből.  Nincs más dolgunk, mint részt venni egy gyors oktatáson repülés előtt és egy oktató segítségével már rá is feküdhetünk a szélre. Ez után pedig csak az ügyességünkön és a pénztárcánkon múlik, hogy mit hozunk ki magunkból.

 

Szélcsatorna a dubai herceg nappalijában?

 

A szélcsatornázás egyébként nagyon „trendi” lett az utóbbi időben.  Ugyan évek óta rendeznek versenyeket, az idei prágai VB  nagy lépés a sportág elismeréséhez. Persze úgy van ez, mint a hó és a téli sportok összefüggése. Azok az országok, ahol régebb óta van csatorna, könnyebben állítanak ki egy-egy versenyre csapatot, mint ahol gyerekcipőben jár még a sportág. Nálunk kb. másfél éve van csatorna. A dubai hercegnek pedig a házában (muhaha) is van egy, szerintetek?!

...szerintem a fülükön folyik ki a tesztoszteron, nézzétek!

forrás: youtube - Wind Tunnel Acrobatics in Praque - Red Bull  Soul Flyers

 

A hazai verseny egy karnyújtásnyira

November 27-28-án rendezik meg immár az ötödik szélcsatorna bajnokságot Csepelen , ahová azért is érdemes elmenni, mert nagyon látványos, ahogy a semmiben lebegnek a versenyzők iszonyat sebességgel. Kicsit olyan a "show" része, mint a Cirque du Soleil, dinamikus, összehangolt táncot láthatunk a profiktól, nem is gondolva arra, hogy „kotta” alapján mozognak. És hogy nincsenek szárnyaik? Kit érdekel! A levegő ördögei…

Aki el szeretne látogatni a hazai versenyre, várják a szervezők november 27-én 13 órától Budapesten, a Csepel Művek területén, a Szérűraktár utca 53-ban.

 

forrás: www.dropzone.com; www.adrex.com, www.wisc2015.com

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr518091222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása