Nem szexmunka - Rúdtánc

Nem szexmunkás, nem ledér nő, rúdon mozog és izmos. Mi az? Rúdtáncos! A pole dance, vagy pole fitness bizony extrém sport, aminek nagyjából 800 éves múltja van és már az olimpia ajtaján dörömböl. Indiában a férfiak sportja volt, Amerikában pedig az utazókat szórakoztatták a rúdon - is - táncoló előadók. Minden ami rúdtánc!

pole-fitness-dancing-men-sld-e1358912985144.jpg

 

A rúdtáncot még napjainkban is az a sztereotíp kép lengi körül, amint ruhátlan, szexi nők vonaglanak egy rúdon férfiakat hergelve, akik a füstös színpad előtt csorgatják a nyálukat. A dolog egyébként így is néz ki, csak azzal a kiegészítéssel, hogy a táncosok sokkal inkább sportolók - sőt -, mi pedig elismerésünkben és csodálatunkban tátjuk a szánkat. Ezt a nagyon nehéz és látványos sportot ugyan úgy gyakorolják egyetemista lányok, mint orvosok és közgazdászok, vagy akár férfiak. Hogy miért? Mert nagyon összetett mozgást igényel, a saját testsúlyunkkal erősítünk és persze különlegesen látványos. S hogy van-e benne erotika? Ki kell, hogy ábrándítsalak, nem minden esetben. Csak ha akarjuk.

 

Csak semmi szex... viszont  régi és nemzetközi...

 

anastasia-skukhtorova-winner-of-the-second-pole-dancing-world-cup-returns-to-brazil.jpg

forrás: latinpost.com

Nem is gondolnánk, hogy a rúdtánc múltjáért egészen a 12. századig kell visszanyúlnunk, ráadásul annyi nép kulturális masszáját dolgozta magába a mai változat, mint égen a csillag. Kínától Indiáig, Párizstól Amerikáig mindenki tett bele egy keveset, sőt, sumér és bibliai motívumokat is találhatunk a rúdtáncban.

 

Kínában akkor kezdett feltűnni, amikor körülbelül a 12. században a cirkuszban show-elemként került a színpadra a 3-9 méter hosszú rúd, amin egyedül, vagy többen tornáztak. A kínai cirkuszban – és persze a többi nemzetnél is – még ma is oszlopos (érted, oszlop, muhaha) része a rúdon való akrobatika, lásd pl. Cirque du Soliel, akik magas fokon űzik. A 12. századi Kínában kezdték el tehát csiszolni a rúdtánc ma is ismert elemeit, a test 90 fokos kitartását (akár más valaki megtartásával együtt) zászló pózban, a fejjel lefelé ugrást és további elképesztően nehéz és látványos gyakorlatokat. A mozgás közbeni sérülések nemcsak mindennaposak voltak, de az égési hegek, lila foltok megkülönböztették és megbecsülés tárgyává is tették a táncosokat.

 

Rúd és férfi?!  Ja, akkor sport ...

 

dance.jpg

 forrás: www.dailytelegraph.com

Indiában a rúdtánc valami egészen más vonalon futott - és fut még a mai napig is. Talán kiábrándító, de ott 800 éve – is - a  férfiak sportja volt. Úgy gondolták, hogy jó hatással van más sportágakban való eredményeikre, a birkózók, cselgáncsozók és atléták a reflexüket, gyorsaságukat, erőnlétüket és kitartásukat fejlesztették egy fából készült rúdon. Ezt a rúdsportot Mallakhambnak (jelentése: Mallla: férfi; Khamb: rúd, hát mit mondjak, kicsit fallikus csak…) hívják és a mai napig is tartanak Indiában nemzeti versenyeket, amin egyetlen nő sem vesz részt.

Mallakhamb… izé..nem szexi...:

forrás: youtube

Nem véletlenül jutott egyébként az erotika vonalára a rúdtánc! Egészen a sumér mitológiáig nyúlnak vissza a gyökerei, a vetkőzős motívum ugyanis Inanna, a szerelem istennőtől ered, aki egyenként hagyta el ruhadarabjait és ékszereit azért, hogy szerelme, Damouz rátalálhasson. Sőt, még a bibliai 7 fátyol tánc is felbukkan a rúdtánc erotikájában, igaz, a bibliai történetben nincs szó csábításról. És ha már erotika, hát persze, hogy hatással volt rúdtáncra a közel-keleti hastánc, valamint a latin rumba és tangó. A kérdés inkább az, hogy mi nem volt hatással rá?!

Amerikában a gazdasági válság alatt, az 1920-as években terjedt el a rúdtánc. A nagy tömegekben utazó embereket a Hoochi Coochi néven futó performance előadással szórakoztatták, ahol a sátrat tartó rúd is eleme volt a táncos show-nak. Az első klasszikus rúdtánc iskolát a kanadai származású és dögös Fawnia Dietrich hozta létre 1994-ben, azóta pedig nincs megállás, az egész világon erősítik magukat nők és férfiak nemcsak izomzatban, de kisugárzásilag is. Azóta világszerte nyílnak stúdiók, rendeznek nemzetközi versenyeket és már világbajnokságot  is a rúdtáncban.

kepkivagas_1.JPG

Cirque du Soliel a rúdon... forrás: www.pressherald.com 

Gyakorlatilag le is vezettük, hogy mennyi köze van a szexhez a rúdtáncnak, de ez így persze egyszerű következtetés lenne, mint a faék. Mert, hogy rengeteg erotikát tartalmaz a sport, még akkor is, ha senki nem szerel fel a pasija kedvéért a nappali közepére egy nagy rudat az előjáték miatt. Akik rendszeresen járnak rúdtánc edzésekre bevallják, hogy volt része a sport választásában a nőiesség erősítésének, a táncnak és az erotikának, ez azonban később nem volt annyira fontos. Az pedig külön kérdés, hogy a nehéz gyakorlatok közben rendszeresen szerzett kék zöld foltok, égési sérülések mennyit tesznek hozzá az életünkhöz. No és ha arra gondolunk, hogy mennyire erotikus egy férfi a rúdon…

szerintem eléggé…

entertainment-25.jpg

forrás: www.flickr.com

 

Mára már itthon sem néznek ránk megütközve, ha elmeséljük, hogy rúdtáncolunk, vagy rúdfitnessezünk, rengeteg stúdió várja a tanulni vágyókat. Sőt, 2011-ben Magyarországon is rendeztek világbajnokságot, ahol magyar világbajnokot köszöntöttek.

 

kepkivagas.JPG

Bardóczy Ilka világbajnok ; forrás: magyarnarancs.hu

Nemcsak éjjeli bárokban, vagy tehetségkutatókban tűnhet fel tehát ez az elképesztő sport és még bizonygatnunk sem kell, hogy nem vagyunk szexmunkások, és hülyék sem. Csak sportolunk. De még mennyire…

forrás: ipdfa.com

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr778102294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása