A világ 6 legmenőbb mászófala

A sziklamászás az egyik legjobb adrenalin sport. Meghódítani a hegyeket, próbálgatni és átírni a saját határainkat újra és újra, testünk és lelkünk számára egyformán felemelő és felszabadító. Télen sem kell leállnunk, a hidegben mászótermekbe húzódik a sportág nehogy kiessünk a lendületből mialatt fagy. A falmászás az elmúlt évtizedekben már itthon is nagyon népszerű, számos falmászó klub várja a rajongókat akár kötélbiztosításos-, akár biztosítás nélküli, boulder változatban. A kreativitás remekül kompenzálja a természet hiányát,  összeszedtük a világ legizgalmasabb falmászótermeit, hogy legyen miről álmodozni. Színesek, van bennük kihívás és némi meghökkentő plusz is.

manchester-climbing-centre26.jpg

1, A manchesteri „templomos” mászó központ

 

Igen, jól látjátok, ez a mászó központ egy 19. századi templomban épült 75 mászó útvonallal. Nem kevés analógiával éltek az alkotók, remekül összehozták azt a gyönyörű képet, hogy szinte Isten és a mennyország a határ… Ami pedig plusz dolog, annak ellenére, hogy vallási színfalak közé épült a sport klub, nem hiányzik a létesítményből sem a könnyed fiatalosság, sem pedig a kiegészítő termékeket áruló egységek.

manchester-climbing-centre31.jpg

 forrás: abcwalls.co.uk

 

2, Excalibur mászótorony

 

Hollandiában található a világ második legmagasabb mászófala. Nevét Artúr király kardjáról kapta, Groninger városában található és nagyon trükkös, mert van benne egy 11 méteres görbület.  Ja, és 36 méter magas, vagyis 12 emeletnyi  és egészen biztos vagyok benne, hogy aki a tetejéről lenéz, nem tudna zabszemet dugni… oda… Az 1996-ban épült tornyot több irányból, azaz több nehézségi fokon is meg lehet mászni, így érthető, miért ilyen csálé..

fal2.jpg

kard.jpg

forrás:gearjunkie.com


3, edinburghi mászó központ

A skót mászó paradicsom Európa legnagyobb mászó létesítménye. Bár csak 28,96 méter magas, a képeket elnézve soha ki nem fogyunk az útvonalakból, valószínűleg életünk végéig elmászogathatnánk, akkor is találnánk mindig újabb és újabb kihívásokat. Nem is csoda, hogy itt rendezik meg a Brit Hegymászó Bajnokságot és az Ifjúsági Hegymászó Világbajnokságot is. Aki pedig végelgyengült, vagy családosan érkezik, van minden más, amivel elütheti az időt: gyógyfürdő, kerámia stúdió, játszótér és kávézó is.

dsc_1083.JPG

forrás:en.wikipedia.org


4, Diga di Luzzone fal

 A világ legmagasabb mászófala 165 méter magas és Svájcban található. Eredetileg nem is mászófalnak épült, hanem gátnak, ami a Luzonne-tó vizétől védi meg a völgyben élő embereket, az extrém sportolók azonban találékonyak, így 1990 óta a mászófalak Everestjeként tartják számon. Szinte függőleges a mászófelület és mivel nincs beiktatva pihenő, nem itt javasoljuk a mászó karrierünk elkezdését.  Miközben a képeket kerestem, a monumentális méretek miatt alig találtam olyat, amelyik visszaadja, milyen lélegzetelállító az egész hely. Pedig az...

diga-di-luzzone-switzerland-13.jpg

353679_xcitefun-diga-di-luzzone-climbing-2.jpg

forrás:ambranna.blogspot.com; www.odditycentral.com


5, Basecamp mászófal

Az USA legmagasabb kültéri mászófalának leghosszabb része majdnem 61 méter, ami egy épület oldalán vezet fel két pályán keresztül egészen a tetőig. Vannak rövidebb útvonalak is, és az egésznek nagyon városi hangulata van, a képeket nézve kedvem lenne végig fogásozni az egész Havanna lakótelepet. Gyerekfal és boulder is van a létesítményben, szóval mindenki talál magának kedvenc helyet, fogást, beülőt, szóval értitek...

usafal.jpg

forrás:rocknworld.com; www.partnersvisiternotahoe.com
 

6, Mászófal az atomerőműben

 Németországban, Kalkarban épült a világ legbizarrabb helyén egy vidámpark 1995-ben, ahol sok ringlis és egyéb szórakoztató egység mellé egy mászófalat is felhúztak. Vagyis egy már meglévő, régi hűtőtoronyra kerültek rá a fogások és egy festmény is, hogy feledtessük a torony eredeti funkcióját. A mászóval majdnem 40 méter magas és nem túl nehéz útvonalai vannak, így nemcsak a nagyon profik vehetik kihívásnak. A hűtőtorony belsejében pedig egy nagy körhinta forog, nem is tudom, hogyan lehet ezt még fokozni…

foto33.jpg

wunderland-kalkar3_2.jpg

 forrás: www.achieli.com; www.aunusingplanet.com
forrás: www.mnn.com

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalinfroccs.blog.hu/api/trackback/id/tr838083816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása